Wiedmachine

Biologische akkerbouw

Biologisch geteeld of biologische landbouw betekent dat er geen gebruik wordt gemaakt van kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen.

Biologische landbouw

Biologische landbouw is anders dan de “gewone” of “gangbare” landbouw. De gewone landbouw is gericht op hoge productie en lage kosten, de biologische landbouw is gericht op hoge kwaliteit, ook al kost dat meer.

In de praktijk betekent dit dat de ‘gewone’ boeren gebruik maken van kunstmest om de productie op peil te houden en daarnaast bestrijdingsmiddelen tegen ziekten en plagen gebruiken die de productie kunnen verminderen. Biologische boeren gebruiken alleen natuurlijke mest en zorgen dat planten een natuurlijke weerstand opbouwen en de tijd krijgen om rustig te volgroeien.

Steeds meer boeren willen overstappen op biologische landbouw. Dat lukt natuurlijk alleen als consumenten meer biologische producten kopen. U herkent de biologische producten aan het EKO-keurmerk dat in Nederland de garantie is voor biologische kwaliteit. De controle hierop vindt plaats door Skal (Stichting Keurmerk Alternatieve Landbouwmethoden).